Parazita hangya

parazita hangya

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek.

Egy gombáról persze erős túlzással sem feltételezhetünk stratégiai gondolkodást, ám a természet olyan parazita hangya képességgel ruházta fel, ami előtt le a kalappal. Zombihangya Minden azzal kezdődik, hogy az Ophiocordyceps nemzetségbe tartozó parazita gomba szétszórja spóráit, amelyekbe óhatatlanul beleakadnak táplálék után kutató hangyák.

Bezárás MTI Tetszett a cikk? Parazita hangya trópusi hangyákban élősködő gomba teljesen megőrjíti áldozatát, arra késztetve a gazdaállatot, hogy a parazita számára optimális helyen lehelje ki a lelkét - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely a BMC Ecology című folyóiratban tette közzé tanulmányát.

A kutatók thaiföldi esőerdőkben vizsgálták a Camponotus-nemzetséghez tartozó lóhangyákat. Ezek az átlagosnál nagyobb rovarok, amelyek testhossza eléri a parazita hangya strobila platyhelminthes, a fák lombkoronájában élnek.

parazita hangya

Amikor azonban az Ophiocordyceps unilateralis nevű parazita megfertőzi a hangyát, az valóságos zombivá válik - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon. Ahogy a gomba növekszik, teljesen megszállja áldozata testét és központi idegrendszerét.

Sokkal durvábban teszi zombivá a hangyákat a parazita gomba, mint ahogy eddig sejtettük

A parazitának "köszönhetően" a hangya izomzata elsatnyul, az izomrostok szétesnek. S míg egy egészséges hangya ritkán tér le a megszokott "csapásról", a zombi össze-vissza bolyong, és képtelen hazatalálni.

A gombafertőzés izomrángásokat is okoz, amelyek miatt a hangya lezuhan a fáról, s ha egyszer a földre kerül, már képtelen visszamászni a magasba. Így a parazita hangya "félemeleten", a talaj fölött 25 centiméterre rendezkedik be.

Betűméret:

Az új élőhely sokkal hűvösebb és nedvesebb, mint a korábbi, viszont ideális körülményeket biztosít a gomba számára. A délutáni parazita hangya a hangya cselekedeteit irányító élősködő arra kényszeríti a rovart, hogy beleharapjon a levél hátoldalán futó főérbe. A gombasejtek addigra már átszőtték a parazita hangya álkapcsait mozgató izmokat, és elválasztják egymástól az egyes rostokat.

Rengeteg cikk és beszámoló született parazita hangya, hogy a Camponotus-nemzetségbe tartozó lóhangyákat megtámadja az Ophiocordyceps unilateralis nevű parazita, hogy aztán átvéve az irányítást a rovar parazita hangya fölött, eléri, hogy a hangya elhagyja szokásos élőhelyét, a fák lombkoronáit, és lejjebb ereszkedjen, ahol egy levélbe harapva elpusztuljon, teste pedig táptalajul szolgál a kikelő gombának. A zombihangyák történetét még a David Attenborough és a BBC-n futó Planet Earth is feldolgozta: Magát a megszállási mechanizmust már évekkel ezelőtt viszonylag részletesen dokumentálták: a fák lombkoronáiban élő hangyafaj időnként lejár élelemért az alsóbb szintekre, ilyenkor fordulhat elő, hogy a gombafaj megfertőzi a hangyát. Majd fokozatosan átveszi az irányítást a rovar teste fölött, és az aljnövényzetbe navigálja az állatot, ahol a szájzárba fogott állkapcsával a hangya akaratán kívül még ráharap egy levélre, ezzel biztosítva a test folyamatos kapcsolatát a talajhoz.

Ennek következményeként a hangyánál "szájzár" alakul ki, vermox таблетки még halála után sem képes elengedni a levelet, amelybe beleharapott. Néhány nappal később a hangya fejéből  úgynevezett sztróma termőtestpárna türemkedik parazita hangya, amely gombaspórákat bocsát ki.

Támogass te is! Honnan a pokolból jöhettek ezek?

Utóbbiak pedig újabb hangyákat fertőznek parazita hangya. Mint David Hughes, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója, a tanulmány első szerzője rámutat, a gomba egyszerre két fronton támadja meg a hangyákat. Egyrészt mozgó élelemforrásnak használja a rovarokat az élősködő, másrészt megtámadja az izomzatát és a központi idegrendszerét, minek eredményeként a hangyák zombiként engedelmeskednek a gomba "óhajának".

parazita hangya

E két tényező ideális fejlődési feltételeket biztosít a gomba növekedéséhez és szaporodásához. Az egészséges hangyák sohasem viselkednek így" - összegezte David Hughez.

  • Mi a helminthiasis az emberekben
  • Tech: Zombivá változtatja a hangyákat egy élősködő gombafaj | szabopince.hu
  • Hogy kezelik e a giardiasist?
  • Légy parazita hangya
  • Halálfogásra kényszerít a horrorgomba | hu
  • Hangyák – Wikipédia
  • Féreg a székletben

Fenotípus valamely élőlény alaktani és élettani sajátosságainak összessége, az öröklött tulajdonságok és a környezet együttes hatására létrejött megjelenési alak. Ezek a tulajdonságok egyaránt lehetnek élettaniak, alkatiak, parazita hangya viselkedésbeliek.

parazita hangya kerek féreg érzése

bejegyzések