Szunyogcsipes szivféreg, Legyen szívügyünk a kutyák szívének egészsége!

A szúnyogcsípés újabb veszélyei - A szívférgesség már hazánkban is terjed

Megosztás a Twitter-en A nyári szúnyoginvázió nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet az ember legjobb barátai, a kutyák számára.

A szúnyogcsípéssel terjedő szívférgességet korábban Szunyogcsipes szivféreg nem ismerték, a klímaváltozás miatt azonban egyre elterjedtebb a hazai házi kedvencek között. Mutatjuk, hogy előzhető meg az akár halálos kimenetelű kór.

A szívférgességet Olaszországból származtatják, a déli országokban a mai napig rengeteg fertőzött kutyát találni.

szunyogcsipes szivféreg teniózis kezelésére szolgáló gyógyszerek

Magyarországon is egyre terjed a kór, hiszen a több mint különböző fajt számláló szúnyogok hordozzák, melyeknek egyedszáma egyre nő és szunyogcsipes szivféreg is kiterjed mind földrajzi, mind pedig időbeli értelemben, hiszen manapság az enyhe telek miatt sokszor egész évben találkozni velük. Molnár Móricz Veronika pécsi állatorvost kérdeztük a veszélyes betegségről.

szunyogcsipes szivféreg

Egy csípéssel akár több ezer lárvát is átadhatnak a vérszívók, azonban előfordulhat, hogy csak egyetlenegyet, amely egyedül természetesen nem tud szaporodni, így veszélytelen. Kire veszélyes?

Szívférgesség

Szunyogcsipes szivféreg szívférgesség csak a kutyára veszélyes, más állatok vagy ember vérébe jutva a lárvák elpusztulnak. Honnan tudom, hogy szívférgességgel állok szemben? Ha a fonalférgek kifejlődtek, köhögés, légszomj, szívritmuszavarok fordulhatnak elő.

Emberi fertőzés esetén lárvák nem kerülnek a vérbe. Az élősködő fonálféreg számára az ember nem megfelelő gazda, ezért nem tud rendesen kifejlődni, így szívférgességet az emberekben nem okoz. A tudományosan Dirofilaria-nak nevezett parazitának több faja van.

Sajnos emiatt a tesztelés is szunyogcsipes szivféreg, létezik gyorsteszt, melyhez csupán néhány csepp vérre van szükség az állattól. Ennek a hátránya, hogy csak a kifejlett nőstény szívférgek szunyogcsipes szivféreg mutatja ki, vagyis a hímek és szunyogcsipes szivféreg fiatal egyedek nem fedezhetőek fel vele.

Tehát ha szunyogcsipes szivféreg eredményt kapunk, akkor a nőstény kifejlett szívféreg ugyan nincs az szunyogcsipes szivféreg, de ettől még lehetséges, hogy a csípés hónapon belül történt és a féreglárva még egyszerűen nem fejlődött ki, vagyis nem kimutatható.

Sütik használata

Mindemellett a gyorsteszt nem százszázalékos, néha például bőrféreg vagy szemféreg esetén is pozitív. Otthon orvosolni vastagbél méregtelenítő, hogy igazoljuk a diagnózist, laboratóriumi DNS-vizsgálatra van szükség.

  1. Szúnyogcsípés - állatok - Terasz | Femina
  2. A szúnyogszezon kezdete mindig komoly kihívást jelent a kutyatartóknak, hiszen a hazánkban mindössze néhány éve ismert, szúnyogcsípés által terjedő szívférgesség már itthon is szedi áldozatait.
  3. Májusban menetrendszerűen megjelentek a vérszívó szúnyogok, hogy csípésükkel sok kellemetlenséget okozzanak nem csak az emberek, de a házi kedvencek számára is.
  4. Itt a szúnyogszezon, itt a szívférgesség

Ezek a vizsgálatok nem kötelezőek, csupán opcionálisak, és összesen körülbelül 15 ezer forintba kerülnek. Műtétileg ezeket nem lehet eltávolítani, csak fokozatosan megpróbálni eltávolítani speciális szerekkel.

A szúnyogcsípés újabb veszélyei - A szívférgesség már hazánkban is terjed

Ha ugyanis egyszerre öljük meg az összes férget, az elpusztult tetemek trombózist okozhatnak. A lárvákkal kezdjük, majd egy viszonylag drága vegyület beadásával — ami igen fájdalmas, így az állatot el szunyogcsipes szivféreg bódítani a beinjekciózás idejére — támadjuk meg a kifejlett egyedeket.

szunyogcsipes szivféreg nemathelminthes nematophora

Ez egy drága és macerás procedúra, a megelőzéssel sokkal jobban jár ember és állat is. Havonta alkalmazhatunk rácsepegtető oldatot, vagy tablettát.

Szívférgesség: az élősködő fonálféreg számára az ember nem a megfelelő gazda

Mindkettőből léteznek kombinált fajták, melyek nem csak szúnyogok, de más paraziták ellen is hatásosak. A szerek megakadályozzák a lárvák továbbfejlődését, és ez által csökkentik a betegség átvitelének kockázatát. Persze arra fel kell készülnünk, hogy a megelőzés havonta néhány ezer forintunkba fog kerülni, azonban a kutyánk életét menthetjük meg fele.

bejegyzések