• Szabó Pince
  • Szabó Pince
  • Szabó Pince
  • Szabó Pince
  • Szabó Pince
  • Szabó Pince

Szőlő fajták

Olasz Rizling
A legnagyobb területen termesztett borszőlőfajta Magyarországon. A Tokaj-Hegyalja és Móri borvidék kivételével szinte minden borvidékünkön fő, vagy kiegészítő fajta. Az Olaszrizling előnye, hogy bőven és kiegyenlítetten terem és a legmegbízhatóbb fajták egyike. Beérési mustfoka átlagosan ugyan csak 16-17 fok körüli, de jó évjáratokban, október közepén vagy végén gyakran 19-20 fokkal szüretelhető. Ilyenkor a bora kiemelkedően értékes minőségi bor. A jól beérett Olaszrizling bor sajátos rezedaillatú, mandulaízű, zamatos, telt, testes és mindenkor harmonikus bor. Vidékünkön is a szüret időpontjának késleltetésével lehetőség van egészen különleges minőségű borokat, kedvező évjáratokban akár borkülönlegességeket (jégbor, aszú) is készíteni e fajtából. Olaszrizlingünk kannás és palackos kiszerelésben is kapható.
 

Rizlingszilváni
Hagyományos szőlő fajta, amely Ausztriából került át Németországba. A hatvanas években Németország vezető szőlőfajtájának számított, a nemesítés elhanyagolásával és az újabb fajták előretörésével azonban jelentősen visszaszorult. Ma, úgy tőnik, ismét reneszánszát éli. A legjobb száraz szilvánit frank földön, Rheinhessenben és a svájci Valais-ban termesztik. Borai enyhén főszeresek, ízük semleges, öregedésre hajlamosak. Szőlőjéből, bár ez nem jellemző, édes bor is készíthető. Pincénknél kannás és palackos kiszerelésben is kapható.

Muscat Ottonel
Franciaországban nemesítették 1852-ben. Az északabbi bortermelő országokban - így nálunk is - jól ismert és elterjedt szőlőfajta, népszerű és kedvelt fajtája a házikerteknek is. Közepes termőképességű. Szeptember elején étkezési szőlőként is fogyasztható. Szeptember végén átlagosan 18 mustfokkal szüretelhető. Bora finom, muskotályos illatú és zamatú, de gyakran kissé lágy, ha idejében szüretelik savai finomak. Kiváló házasítási alapanyag. A fajta értéke, hogy nem rothad, fagyellenállósága is jó. Hibája viszont, hogy a szőlő virágzásakor hűvös időjárás esetén rosszul termékenyül, és ilyenkor nagyon keveset terem. Palackos és kannás kiszerelésben is kapható.

Pinot Gris (Szürkebarát)
A világfajták között az egyik legrangosabb. Francia eredetű. A Pinot Blanc és Pinot Noir fajták testvére. Francaiországban Tokay de Alsace néven ismert fajta, de Tokajhoz nincs köze, téves névhasználatról van szó. A szőlőtermesztés északi határához közeli országokban termesztik. Nálunk elsősorban a Balaton környékén, itt is leginkább a Badacsonyban vált ismertté. Aránylag kisebb a termőképessége, de ezt ellensúlyozza, termelésbiztonsága, s hogy sokéves beérési cukorfoka valamennyi fajta közül a legjobb. Viszonylagos fagytűrése és rothadás-ellenállósága jó. A Szürkebarát finom zamatú és harmonikus összetételű, gyakran maradék cukrot is tartalmazó, extraktban gazdag, különleges minőségű bort ad. Igazi értékét néhány éves érlelés után éri el. Kannás és palackos kiszerelésben is kapható.

Chardonnay
Világszerte ismert, francia eredetű, valószínűleg Champagne vagy Bourgogne szülötte, termelése több száz éves múltra tekint vissza. Magyarországon csak az 1970-es évek óta telepítik, de ma már a Chardonnay az egyik legjelentősebb és legmegbízhatóbb minőségi fehérszőlőfajta. Szeptember végétől, 18-20 mustfokkal szüretelhető. Szárazságra kevésbé érzékeny, de termése kissé rothadt, ez megfelelő időben végzett szürettel ellensúlyozható. Kedvező őszi időjárás esetén október közepén cukortartalma a 22-23 mustfokot is elérheti. Bora kemény karakterű, telt, testes fajtajelleges, illat- és zamatanyagban gazdag. Pincénknél palackos kiszerelésben kapható.

Rajnai Rizling
A Rajna mellékéről származó, világszerte ismert minőségi bort adó fajta. Közepesen terem. Későn - október közepén - érik. Nagy értéke, hogy az európai fajták közül a legfagytűrőbb. Hibája, hogy esős őszön rothadásra hajlamos és lisztharmatra érzékeny. Bora finom illatú és zamatú, kemény, de finom savérzetű. Jó évjáratokban különleges minőségű, "nagy bor"-t adó szőlőfajta, egyébként a Szürkebaráttól, Traminitől jelentősen lemarad.
 

 

Zöld Veltelini
Termesztése főként Ausztriára korlátozódik (ezen kívül még Csehországban és Magyarországon is előfordul). Borai változatosak: az egyszerő pecsenye vagy asztali boroktól a Duna völgyében termett száraz és borsosan főszeres, hosszabb tárolásra is alkalmas borokig több változata is ismert. Vidékünkön nagy mennyiségben termelik, az utóbbi két évben bora jó, kiváló minőséget adott. Palackos kiszerelésben hozzuk forgalomba.

Kékfrankos,
A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban is termesztik. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. A nemesítők gyakran használják. Viszonylagos fagytűrése figyelemre méltó. Szeptember végén, október elején 18 mustfokkal szüretelhető. Nem rothad, és így termése sokáig tőkén hagyható. Október végén gyakran már a 20 mustfokot is meghaladja. Színanyagban gazdag, kissé fanyar (sav - és csersavdús ) bora hosszabb értékelést igényel. Az egri és a szekszárdi Bikavérnek is alapfajtája. Kannás és palackos kiszerelésben kínáljuk.

Cabernet Sauvignon,
Franciaországi eredetű, világszerte ismert. Nálunk kevesebbet terem, mint a Cabernet Franc, de borának minősége rendszerint felülmúlja azét. Időnként rosszul termékenyül, fürtjeiben olykor apró, fejletlen zöld bogyók maradnak. Zamatgazdag, mély-rubinvörös, telt, fanyarkás bora nemcsak nálunk, hanem a világ más nagy bortermelő országaiban is a rangos borversenyek "éllovasa". A Franc-nál általában finomabb, bársonyos, különleges minőségű. Magyarországon a testvér fajtával házasítva gyakran csak Cabernet, megnevezéssel forgalmazzák. Pincénknél palackos kiszerelésben forgalmazzuk.

Merlot,
Ismert francia szőlőfajta, neve a francia Merle, Merleau szóból ered, ami feketerigót jelent, ennek háttere bogyóinak sötét színe lehet. Főként a Bordeaux-i borvidéken termesztik. Magyarországon az 1960-as évektől kezdték termeszteni. A két Cabernet-fajtával közel azonos minőségű, aromagazdag bort ad, de ezeknél bővebben terem és beérési fok is jobb. Virágzásra érzékeny, és rothadásra érzékenyebb a Cabernet fajtáknál. Szeptember végén, október elején érik. Hibája a fagyérzékenység, ezért sík vidéken termesztése nem ajánlott.