Strongyloidosis stercoralis. Dr. Diag - Strongyloidiasis

Veszélyes bélféreg terjed

Létrehozva: Ráadásul már nemcsak a meleg égövi fejlődő országokban, hanem akár Magyarországon is el lehet kapni a fertőzést.

a tablettáknak a férgektől való működésének elve

A parazita csendben tenyészik az emberekben az egész világon, az egészségügyi szakemberek pedig remélik, hogy végül elfogadtatják a fontosságát, és megkezdődhet a harc a kiirtására. Számunkra az a probléma, hogy már nemcsak egzotikus területeken van jelen, hanem a fejlett országokban, Ausztráliában, Észak-Amerikában és Európában strongyloidosis stercoralis - elsősorban a hátrányos helyzetű régiókban.

Strongyloides stercoralis, nematóda

Százmilliók fertőződhettek meg A becslések szerint a 2 milliméteres féreg mintegy millió ember fertőzött meg világszerte, az új fertőzések kiterjedtsége pedig minden évben meghaladja a malária által érintett terület nagyságát. Ausztrál egészségügyi szakértők strongyloidosis stercoralis szerint a fertőzésnek kedvező körülmények között a betegség halálos strongyloidosis stercoralis is válhat.

Egyes ausztrál bennszülött közösségekben kis férgek gyermekeknél fertőzés aránya akár 60 százalék is lehet.

Bár a strongiloidosis elsősorban a fejlődő világ betegsége, mégis bárkihez eljuthat. Amikor a kórokozókról hallunk vagy olvasunk, gyakorta nem pontosan tudjuk, hogy vírusról, baktériumról strongyloidosis stercoralis parazitákról van-e szó.

Strongyloides stercoralis

Miközben mindhárom képes megbetegíteni minket, különböző módon teszik. Bővebben ezekről az alábbi cikkünkben írtunk!

  1. A Strongyloides stercoralis bélféreg okozta fertőző megbetegedés.
  2. Kutatók szerint egyes populációknak már 60 százaléka megfertőződött a strongyloidosis parazitával.
  3. Otthoni gyógyír kettőspont tisztít méregtelenítés
  4. Pinworm antihelmintikus gyógyszerek
  5. Főoldal » Betegségek » Fertőző betegségek » Parazitafertőzések » Strongyloida fertőzés strongyloidosis A strongyloidáknak körülbelül tizenhat faját ismerjük.

A Strongyloides stercoralisnak két életciklusa van: strongyloidosis stercoralis emberben zajló parazitaciklus, illetve a külvilágban, a talajban végbemenő. A parazitaciklus végén strongyloidosis stercoralis fertőzőképes lárvák ürülnek ki a szervezetből a széklettel, ami a két ciklus kapcsolódási pontját adja.

Ezek a lárvák képesek továbbfejlődni fertőzőképessé, majd a bőrön keresztülfúrva magukat megfertőzhetik az embert.

féregkészítmények felnőtt számára milyen féreggyógyszert kell választani

Másik részük a szabadban fejlődik ki, ezek petéiből a talajban szintén nem fertőző lárvák alakulnak ki, amivel lezárul a ciklus. Az embert a bőrön át megfertőző lárvák a tüdőbe vándorolnak, majd onnan átjutnak a nyelőcsőbe, végül a vékonybélbe kerülnek. Itt strongyloidosis stercoralis féreggé, amely strongyloidosis stercoralis bél-nyálkahártyán élősködik, petéik pedig a széklettel kiürülnek. strongyloidosis stercoralis

Betegség neve

Néhány strongyloidosis stercoralis a bélben vedlés után fertőző lárvává alakul, és a bélfalon átjutva a tüdőbe vándorol.

Ez a folyamat elsősorban a T-sejt-hiányban amely felkutatja szervezetünkben a betolakodó vírusokat és baktériumokat, majd megsemmisíti szenvedőknél vagy az alultápláltaknál következhet be. Enyhe görcsök, fogyás, kiütések árulkodhatnak a fertőzésről Halálos kimenetelű is lehet Magyarországon a fertőzés másik embertől kapható el, például közvetlen kontaktus során, vagy széklettel szennyezett tárgyak például törülköző megérintése, illetve fertőzött élelmiszerek révén.

A legtöbb beteg tünetmentes, vagy enyhe görcsök, fogyás, kiütések jelentkeznek.

Strongyloides stercoralis

De a vékonybélben élősködő nőstény férgek miatti gyulladás hasmenést okozhat. A tüdőben lévő strongyloidosis stercoralis a tüdőszövet gyulladását okozhatják, majd több szervbe is eljuthatnak, és az egyre kiterjedtebb fertőzés a beteg halálához is vezethet.

pinworm tünetek gyermekeknél 3

Az enyhe fertőzés akkor válik komollyá, ha a beteg immunrendszere nincs rendben, vagy ha immunszuppresszív gyógyszereket, például szteroid gyógyszereket szed. Ilyen esetekben a féreg hirtelen életveszélyes "hiperinfekciót" okozhat, ahogy szétterjed az egész testben.

Százmilliók fertőződhettek meg

Hiperinfekció esetén a parazita reprodukciója rendkívül felgyorsul, ami nagyszámú férget eredményez. A súlyosan szétterjedő hiperinfekció az esetek 87 százalékában halált strongyloidosis stercoralis. Az ivermectin nevű, paraziták elleni hatóanyagot vetik be ellene, de már rendszereresen beszámolnak a gyógyszerrezisztencia eseteiről is.

bejegyzések