Mezőgazdasági paraziták

Visszatért Amerikába a horrorparazita

Részletek Megjelent: Magyarországon igen csekély számú parazitavizsgálati eredmény áll rendelkezésre, átfogó, tematikus vizsgálat pedig talán az as évektől nem mezőgazdasági paraziták készült.

bélfergesseg terjedese emberrol emberre férgek kezelése csincsillákban

A kiskérődzők parazitafertőzöttsége nagyon sok tényezőtől függ, és ezért telepspecifikus állategészségügyi probléma. A Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézete óta vizsgálja a juhok belső parazitafertőzöttségét, mezőgazdasági paraziták éves változását, a parazitafertőző ágensek túlélőképességét, valamint a kritikus periódusokat.

  • Élősködő – Wikipédia
  • Paraziták kezelése Makhachkala ban
  • Juhállományok általános állategészségügye - Agro Napló - A mezőgazdasági hírportál

Vizsgálataik azt igazolják, hogy a vizsgált területen a meghatározó endoparazitás mezőgazdasági paraziták a gócos mezőgazdasági paraziták, gyomor és bélférgesség, valamint a kokcidiózis. A legkomolyabb fertőzési veszélyt jelentő májmétely Fasciola hepatica és a gyomor és bélférgességet okozó mezőgazdasági paraziták közzé tartozó Haemoncus contrortus fajok azonban nem voltak jelen a vizsgált területen óta.

A vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy a fertőzések intenzitása, annak súlyossága összefüggésben áll a legeltetéssel és az időjárási viszonyokkal.

mezőgazdasági paraziták eszközt a férgek ellen

Az ősszel ürített bélsárból ugyanis tavasszal, az időjárás kedvezővé válásával akár hónapig is folyamatosan kelnek ki a fertőző parazitalárvák.

Egy fertőzött területen tehát előfordulhat, hogy már a legelőre való kihajtást megelőzően is hemzsegnek a lárvák. Ehhez a megfelelő hőmérséklet, az árnyékos és kedvező nedves környezetet biztosító friss legelő biztosít mezőgazdasági paraziták életfeltételt a parazitáknak.

férgeknek férgektől; felnőttkori tabletták megelőzése

Gyomor bélféreg pete, Fotó:Tóth Mariann A tavaszi, friss legelőre kihajtott állatok fertőzését követően a gyepek bélsár általi visszafertőzése gyorsan megtörténik, amely gyorsíthatja a juhok egyre súlyosabb fertőzését, különös tekintettel a fiatal, első mezőgazdasági paraziták legelő állatok esetében. A száraz, forró nyár és az alacsony fűmagasság nem kedvez a parazitáknak.

Gyanú esetében szükséges az ellátó állatorvos segítségével parazitapete-számlálást elvégeztetni bármely NÉBIH laboratóriumban.

kerekférgek kezelésére szolgáló tabletták férgek kezelése gyermekeknél

Hangsúlyozandó, hogy az alá nem támasztott betegség elleni védekezés indokolatlan költségnövelő tényező, továbbá rezisztens parazitatörzsek kialakulását mezőgazdasági paraziták felszaporodását segíti.

A pontos diagnózis birtokában, egy bizonyítottan fennálló fertőzés esetében az állatorvos a fertőzés súlyosságának, gyakoriságának és a fajösszetételnek megfelelően hozhat megalapozott döntést a kezelés szükségességéről és a hatékony szerhasználatról. Tiszteljük a juhászok közötti, generációkról-generációkra átadott tapasztalatot és alapozzunk a hagyományos tudásra, azonban javasolt időről-időre felülvizsgálni a tenyésztésben valamint állategészségügyi kezelésekben alkalmazott módszereinket!

bejegyzések