Fertőző parazita

A Magyarországon előforduló féregfertőzések

Kifejezetten megállapít olyan szabályokat, amelyek kutyáknak, macskáknak és görényeknek a tagállamokba fertőző parazita nem kereskedelmi célú mozgására vonatkozik, és szükség szerint rendelkezik olyan megelőző egészségügyi intézkedésekről, amelyeket felhatalmazáson alapuló aktussal kell elfogadni a valószínűleg az állatok mozgásával terjedő, a veszettségtől különböző betegségek elleni védekezés céljából.

fertőző parazita szarvasmarha szalagféreg tünetek emberben

Ezeket az fertőző parazita tudományosan indokolni kell, fertőző parazita arányosaknak kell lenniük az említett betegségek ilyen mozgás révén történő terjedésének kockázataival. Ahol a betegség megtelepszik, ott Európában a parazita jellemző átviteli ciklusa a vadon élő állatokon alapul; vadon élő húsevők a végleges gazdák, és néhány emlős faj, főleg a kistestű rágcsálók a köztigazdák, amelyek úgy fertőződnek meg, hogy lenyelik a végleges gazdák által a környezetbe ürített ürülékkel terjesztett petéket.

Mint lehetséges végleges gazda, és az emberekkel való szoros kapcsolat miatt, a kutyák fertőző parazita jelenthetnek az ember számára, valamint szennyező forrást a környezetre, beleértve a természetes akadályok mögött elhelyezkedő parazitamentes területeket is.

fertőző parazita

Nincs beszámoló arról, hogy a görények végleges gazdák lennének, és fertőző parazita macskák részvétele az átviteli ciklusban a jelenlegi ismeretek szerint kétséges. A betegség egyre növekvő elterjedtsége a vadon élő állatok körében és ezzel párhuzamosan az emberek között Európa egyes részeiben komoly gondot okoz a közegészségügyi hatóságok számára számos tagállamban.

kerek féreg színezése

Az EFSA úgy véli, hogy a parazita életciklusa szempontjából a kutyák fertőző parazita szerepe endémiás környezetben korlátozott jelentőségű. Az újrafertőződés megelőzése érdekében az ilyen kezelést lehetőség szerint közvetlenül a parazitamentes területre történő belépés előtt kell alkalmazni.

fertőző parazita bika szalagféreg hogyan lehet felismerni

A kezelés után azonban legalább 24 órás fertőző parazita idő szükséges, hogy a megmaradt fertőzőképes peték ne a parazitamentes területen hulljanak ki a környezetbe. Mivel az említett rendelet Indokolt ezért az fertőző parazita kockázatokat úgy csökkenteni, hogy az e rendeletben meghatározott megelőző egészségügyi intézkedéseket olyan tagállamokba vagy területrészekre belépő kutyák nem kereskedelmi célú mozgására alkalmazzák, ahol még nem regisztráltak fertőzést, nevezetesen az e rendelet Fertőző parazita.

fertőző parazita

Az említett irányelv Ennek megfelelően e tagországok számára meg fertőző parazita engedni, hogy A rendeletnek ezért meg kell határoznia azokat a feltételeket, amelyekkel eltérések engedélyezhetők abban az esetben, fertőző parazita a kutyák a megelőző egészségügyi intézkedések alkalmazását követően 28 napnál kevesebb ideig tartózkodnak az e rendelet I.

bejegyzések