Drotfereg kartetele. Gazdasági veszélyt jelentő talajlakó kártevők

Gazdasági veszélyt jelentő talajlakó kártevők

Ez azt jelenti, hogy az eddigi technológiák során alkalmazott csávázott vetőmaggal átmenetileg áthidaltunk a termőterületen egy növényvédelmi problémát, de nem szüntettük meg. Drotfereg kartetele talajlakó a következő év, következő kultúrájában ugyanúgy megjelenik és ugyanúgy kárt okozhat, ha nem gondoskodunk a megfelelő védekezésről.

Ezen kártevő csoport adott évjáratban esedékes kártételi küszöbértékét erőteljesen meghatározza az, hogy a talajzónákban történő mozgásukat elsősorban az adott évjárat hőmérséklet- és csapadékviszonyai befolyásolják.

Szárazabb, melegebb periódusban ezek a kártevők a talaj alsóbb rétegeibe húzódnak, ezért előfordulhat olyan is, hogy egyébként erősen fertőzött területen szárazabb évjáratban minimális kártételt tapasztalunk, viszont nedvesebb periódusban a kártétel mértéke erősen fokozódik 1.

féreg gyógyszer emberi gyermekek számára

drotfereg kartetele A diagramból egyértelműen kiderül, hogy a legveszélyesebb periódus a napraforgó és kukorica vetések és kelések, majd kezdeti fejlődésük időszaka április végétől június végéig. A kérdéskörben nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy drotfereg kartetele tekintve abszolút érintett kultúra a cukorrépa, burgonya és egyéb zöldségnövények gyökérzöldségek, káposzta stb.

Következőkben röviden tekintsük át azon fontosabb talajlakó kártevők ismérveit és jelentőségét, amelyek károsítására a rovarölő szerrel csávázatlan vetőmagtételek esetében fokozottabban kell számítani. Vissza az elejére 1. Pattanóbogarak lárvája - Drótférgek Rendkívül fajgazdag csoportról van szó annak ellenére, hogy a különböző termesztett kultúrákban közel 20 fajnak van jelentősége.

A kifejlett bogár imágó általában virágzó növényeken, fűféléken, kalászos gabonán táplálkozik 2. A pattanóbogarak esetében a lárva, ismert nevén a drótféreg rendelkezik gazdasági jelentőséggel 2. A pattanóbogarak teljes fejlődési időtartama fajtól függően év.

Ez azt jelenti, hogy egy generáció kifejlődése során a lárva átlagosan 4 évig a talajban fejlődik és potenciális kártételi forrást jelent. Szintén a fajtól függően megkülönböztetünk kis- és nagy drótférgeket. A drótférgek fejlődésük során kezdetben növényi korhadékokkal táplálkoznak, majd a harmadik lárvastádiumtól növényi részeket fogyasztanak.

A drótférgek rendkívül érzékenyek a talaj nedvességtartalmára korábban drotfereg kartetele 1. Nedves időjárás esetén a talajfelszín közelében tartózkodnak.

drotfereg kartetele a körféreg testrétegei

A számukra legoptimálisabb talajhőmérséklet 20 °C és a lárvák a táplálkozást már °C-on befejezik és további három fok csökkenése esetén a talaj mélyebb rétegeibe húzódnak telelésre, majd következő évben biológiájuknak megfelelő körülmények esetén újból károsítanak.

Drótféreg kártételre azokon a területeken kell számítani ahol sűrű a gabona vetésváltás, vagy egy műveletlen terület újból művelésbe vonása történik meg. A területeken érdemes előrejelzést végezni lásd www.

Gazdasági veszélyt jelentő talajlakó kártevők

A védekezés fontossága ezért lesz kiélezett től. A talajokba eleve csávázatlan vetőmag kerül elvetésre és véleményünk szerint pótolhatatlan hibát követ el az a termelő aki nem talajfertőtlenítővel veti el a kukoricáját és a napraforgóját!!!

drotfereg kartetele melyik gyógyszer a leghatékonyabb az élősködők számára

Ennek tipikus példáját prezentálja a 3. Az adott év csapadékos májusa és június eleje kedvezett a drótféregnek és drasztikus mértékű helyreállíthatatlan kártételt okoztak a kukorica állományban.

Csávázás nélkül is van védelem!

Ezekben az esetekben óriási a terméskiesés, vagy a kár mértékétől függően elgondolkodtató a növényállomány kitárcsázása. A drótféreg kártétele ugyanilyen súlyossággal jelentkezhet burgonyában és cukorrépában 4. A drótféreg megrágja és befúrja magát cukorrépa fejlődő gyökerébe, amelynek következtében a károsított növények lankadnak, sárgulnak, sínylődnek, súlyos esetben elpusztulnak. A burgonyában a drótféreg a fúrt gumók arányában drotfereg kartetele annak tárolhatóságát és piacosságát!

Termesztési problémák

Nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a gyümölcsösök, drotfereg drotfereg kartetele, csemetekertek védelméről sem, hiszen ezen kultúrákban is pótolhatatlan a drótférgek által előidézett kár mértéke, nem beszélve az okozott károk eszmei értéknagyságáról.

Minden esetben a leghatékonyabb és biztonságosabb megoldást a gázosodó, kontakt, tartamhatású talajfertőtlenítő szer Kentaur drotfereg kartetele G biztosítja. Vissza az elejére 2. Cserebogarak lárvája - Pajorok Nem kisebb jelentőségű csoportról van szó, mint az ismertetett drótférgek esetében, mivel hymenolepidosis megelőzése kártevő csoportban a kifejlett imágók cserebogarak 5.

Érdekes felvételünk az 5. Cserebogár fajtól függően a fejlődésük évig tart. Potenciális kártételi veszélyt a szántóföldi kultúrák esetében a cserebogarak drotfereg kartetele a pajor jelenti 6.

A pajorok az első vedlést követően válnak növénykárosítóvá. A három lárvastádium közül az idős lárvák L3 a legveszélyesebbek.

Növényvédelem

A talajban történő mozgásukat és a károsítás mértékét a drótférgekhez hasonlóan a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma határozza meg. A lárvák tavasszal 7 °C-os talajhőmérsékletnél már mozognak és °C-on megkezdik a táplálkozást, a talaj felső rétegében május végén és június hónapban tartózkodnak.

Kapás kultúrákban kukorica, napraforgó, cukorrépakertészetekben fokozottabb a veszélyük, mivel károsításuk során elrágják a fejlődő növények gyökereit, így a növények sárgulnak, lankadnak, súlyos esetben elpusztulnak 6.

Drotfereg kartetele fontos kérdéskör, hogy a drotfereg kartetele elleni védekezés az drotfereg kartetele is nagyon nehéz növényvédelmi kérdések közé tartozott.

Az eddig alkalmazott csávázási megoldások erősebb fertőzés esetén nem nyújtottak hatékony megoldást.

Ismertetők

A pajorok elleni védelem az elkövetkező időszakban szintén kardinális kérdés lesz és drotfereg kartetele szerint a rendelkezésre álló lehetőségek közül a gázosodó hatásmechanizmusú talajfertőtlenítés Kentaur 5 G kínálja a megoldási lehetőséget. Vissza az elejére 3. A vetési bagolylepkének évente két nemzedéke fejlődik, ebből az első nemzedék által rakott petékből kikelő hernyók jelentenek a kapás kultúrákban veszélyt.

A lárvák éjszaka aktívak, napközben a talajrögök között megbújva, összegörbülve pihennek ez a drotfereg kartetele életmód szintén nehezíti az ellene való védekezést. A lárva a kukorica károsítása során kiodvasítja a gyökérnyaki részt, így ennek következtében a kukorica főhajtása sárgul, megfonnyad, majd elszárad 8. Ezeket a növényeket az elrágott gyökérnyaki résznek köszönhetően nagyon könynyen ki lehet húzni a talajból. Ez a nemzedék az őszi vetésű drotfereg kartetele növényeink őszi káposztarepce, őszi gabonák miatt is gazdasági jelentőséggel bír.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

Ezen túlmenően ebben az időszakban a károsítási lehetőséget forgatás nélkül termesztéstechnológia is erősíti, valamint jövő ősztől a szintén csávázatlanul elvetett repcét is fokozottabban fenyegeti 9. Vissza az elejére 4. Kukoricabogár — kukoricabogár lárva Kétségkívül az eredményes kukoricatermesztés növényvédelmi technológiájának egyik legmeghatározóbb része a kukoricabogár elleni sikeres növényvédelmi védekezés.

A kártevő fejlődési alakját tekintve minden vonatkozásban abszolút növényvédelmi beavatkozást igényel.

A kukoricabogár nedves, nyirkos talajba helyezi el a tojásait és ezekkel a tojásokkal telel a talajban. A lárvák évjáratonként a talajhőmérséklettől függően °C május közepétől június végéig kelnek és keresik a kukoricanövények gyökereit, így lényegében a kukoricabogár lárvája esetében is talajlakó kártevőről beszélünk!

A kifejlődött rovarok számottevő kártétele a bibeszálak súlyos károsításában, teljes lerágásában nyilvánul meg kötődés elmaradása Kukoricában drotfereg kartetele csávázásra és drotfereg kartetele vonatkozó szabályozás a kukoricabogár elleni védekezési stratégiát is érinti.

Annak drotfereg kartetele, hogy drotfereg kartetele vetésváltás betartásán és a folyékony klórpirifosszal végzett talajfertőtlenítésen túl a piacon egyetlen mikrogranulátum talajfertőtlenítő szer rendelkezik drotfereg kartetele a kukoricabogár lárva ellen mindenképp szükség lesz új védekezési technológiák bevezetésére.

Figyelembe véve a korábbiakban vázolt kártevők csoportjait is, a komplex és hatékony állományvédelem kialakításában nyújt segítséget az FMC-Agro jelen kiadványában kidolgozott többirányú technológiai javaslata.

bejegyzések