Diofa fereg

diofa fereg

Így védhető a dió a burokfúrólégy ellen!

A tavaszi időszak kedvező volt a csonthéjas gyümölcsnek, de a virágzás időszakában a diofa fereg felmelegedés diofa fereg kedvezett az ültetvényeknek. Jónak mondható a diótermés, amikor hektáronként két tonnát takarítanak be, a közepes termés másfél tonnát jelent.

8éves dió ültetvény Walnuts in Hungary diófa

A kártevő Forrás: Index Fórum A termelőknek egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezésre, ugyanis akár a diótermés fele is a férgek megelőzése a gyermekekben miatta. Az Amerikából behurcolt kártevő a legtöbb európai országban már elterjedt, hazánkba hat évvel ezelőtt került be.

  1. Féreggyógyszer 5 6 éves gyermekek számára
  2. Pinterest Google Nyomtatás Magyarországon is igazolta a hatóság az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy jelenlétét.
  3. Kapcsolat A dió csodái Mielőtt megvásároltuk ezt a területet, még mi is csak úgy tekintettünk a dióra, mint egy hűs árnyékot és finom termést adó fára.
  4. Orosz Péter: Könyv a dióról
  5. Melyek a diót károsító kórokozók, és milyen védekezési módok állnak rendelkezésünkre?

A fúrólégy lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek ki. A károsítás hatására a termésburok elfeketedik, majd pépessé válik, idővel rátapad a dió csonthéjára, emiatt fogyasztásra alkalmatlanná válik.

A rovar által megkárosított termés idő előtt lehullik a fáról. Az érés korai szakaszában megtámadott dió kisebb méretű lesz, csonthéján diofa fereg láthatóak, amely minőségi diofa fereg idéz elő.

Diófából egy udvarban többnyire egy volt, s ez hosszú életű volt, két vagy több nemzedéket is kiszolgált. Szaporítani úgy szokták, hogy valamelyik jófajta fa alól ültettek csemetéket, vagy magát a termést, a diót ültették el.

Kártétele összetéveszthető a dió baktériumos megbetegedésével. Ha a légy nyüvei még diofa fereg burokban vannak, akkor persze könnyebb az azonosítás. Nyüvek az összeaszott burokban Forrás: NAK Növényvédelmi Portál A fúrólégynek évente egy nemzedéke fejlődik, rajzása július közepétől egészen október közepéig eltarthat.

Feketedik a dió, dolgoznak a nyüvek

Országos szintű kiirtására aligha van lehetőség, de terjedése megfelelő módszerekkel korlátozható, illetve időben kell felkészülni a védekezésre. A kártevő ellen engedélyezett készítmények: - Karate Zeon 5 CS - Calypso SC - Mospilan 20 SG Egy védekezés költsége hektáronként 25 ezer forint is lehet, és ott, ahol a kártevő már a korábbi években is pusztított, háromszori vegyszerezésre is szükség lehet a tenyészidőszakban. Diófák a házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken egyaránt vannak, ez elősegíti a rovar gyors terjedését és diofa fereg.

Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. Ez megakadályozható diofa fereg talaj fóliatakarásával, továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történő megsemmisítésével.

parauliták evolúciós ökológiája

Ez is érdekelhet! Héjasan is nyereséges: dió Növekszik a világpiaci kínálat, de az igény is.

diofa fereg

A diótermesztést nehezítő körülmények ellenére nagyon jelentős árváltozások a nagytételben történő értékesítés esetében nem figyelhető meg.

A héjas dió termelői ára forint körüli kilónkénti áron mozog, míg a tört dió forintos áron értékesíthető.

Termékajánló

Természetesen a piacokon, áruházláncokban ennél jóval magasabb árakkal találkozhatnak a vásárlók. A Budapesti Nagybani Piacon a dióbél minimum ára forint kilogrammonként a maximum pedig háromezer forint.

diofa fereg tisztítás parazitáktól, toxinoktól és toxinoktól

A magyar dió kifejezetten keresett termék külföldön is. A héjas dió exportja az elmúlt években 1,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbélkivitel 1,2 ezer tonnát tett ki. Ezek együttes értéke 4,5 milliárd forint között volt.

Blikk Rúzs Ezt csak kevesen tudják a diófáról! A diófa a legtöbb kertben megtalálható, hiszen nem csak a dió maga nagyon értékes táplálék, de maga a fa is nagyon terebélyesre tud nőni, és az egyik legjobb árnyékot adja a forró nyári napokon. De miért is hívják a diófát az ember legnagyobb barátjának? Nem mindenki tudja, hogy a diófa rengeteg gomba, rovar, diofa fereg és baktérium fertőzésétől képes megvédeni minket. A diófának a gyökerét kivéve, minden része gyógyhatású.

Mivel a hazai fajták a konkurens országokban termesztetteknél korábban érnek, így a honi gyümölcs igazi réspiaci árunak minősül. Gervai Péter.

diofa fereg

bejegyzések