Csontevo féreg.

csontevo féreg

csontevo féreg

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Bezárás MTI Tetszett a cikk?

férgek gyermekeknél a megfázás megelőzése széles spektrumú helmint és parazita gyógyszeres kezelés

Különleges képességgel rendelkeznek az aprócska csontevő férgek, amelyek a tenger mélyén található bálnacsontvázakat és más csontokat egyaránt használják lakhelynek és tápláléknak: savat bocsátanak ki, így oldják fel a csontokat.

Az amerikai Scripps Oceanográfiai Intézet és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i intézményének kutatói felfedezésükről a Kísérleti Biológiai Társaság Salzburgban megrendezett konferenciáján számoltak be.

Sok mindent megtudtunk róluk az elmúlt tíz évben, ám az egyik legérdekesebb kérdés maradt, hogy miként hatolnak be a csontba, és hogyan veszik fel a tápanyagokat" - magyarázta Sigrid Katz kutatásvezető.

Az Osedax nemzetségbe tartozó férgeket, amelyek hossza centiméter, ben fedezték fel bálnatetemeken.

elisa teszt szivféreg természetes paraziták az emberi testben

Ez a féregcsalád meglepő helyeken lelhető fel, rokonaik a tengerek szélsőségesen forró és savas hidrotermális árkaiban is megélnek. Az Osedax féregnek nincs szájnyílása és bélrendszere, a férgeket eszleltek szolgáló csont megemésztését a velük társult baktériumok segítik.

Bizarr csontevő férgek éltek a Földközi-tengerben

Azt már korábban csontevo féreg tudták a kutatók, hogy ezek a férgek és baktériumaik a számukra lakhelyet nyújtó csontban lévő kollagént és zsírt fogyasztják el. Az azonban rejtély volt, hogy a férgek miként képesek behatolni a csontba, hogy hozzáférjenek táplálékukhoz.

Kivételes kísérletet hajtottak végre a Mexikói-öbölben.

Testük egyik része csontevo féreg, másik része pedig leginkább egy gyökérre hasonlít: ez utóbbi jut be a csontba, holott nincs olyan "alkatrésze", amely képessé tenné a mechanikus behatolásra, a csont átfúrására. A szakemberek ezért a kémiai behatolás, a feloldás jeleit keresték, és a féreg különféle szöveteiben savat kiválasztó enzimek után kutattak. Megállapították, hogy egyfajta enzim, egy protonpumpa bőségesen csontevo féreg a féreg "gyökereiben".

csontevo féreg

bejegyzések