Cerna féreg

cerna féreg

Nekem egyszer volt pántikagelesztám.

Milyen paraziták élhetnek a beleinkben és milyen panaszokat okozhatnak? Visszataszító gondolat, hogy mozgó élőlények élősködnek bennünk, így mihamarabb és a leghatékonyabban szeretnénk szabadulni tőlük!

Az is a bosztánmagtól ment el. Andrásfalva -         A gelesztát mivel űzték el? Cerna féreg es nevezték, hogy cérnaszál Igy   es   nevezték,   hogy cérnaszálgeleszta. Cukorra, kockacukorra petróleumot cseppentettek,  és  azt  a  gelesztával cerna féreg.

Ettől aztán a geleszta elment. Ez igaz. A  másik módja meg az vót, hogy a gyomrát, a hasát, cerna féreg köldöke körül cerna féreg összevissza kenték petróleummal.

Azt mondták ettől es elmegy. A gelesztát A  disznyók  megettek  mindenféle  ganyét. A kutyának  a ganyéját, meg úgy a gyepről szedték fel.

Úgy nevezték cerna féreg, hogy borsósdisznó. Ha megette azt a borsós húst, akkor cerna féreg elkapta, ami gyakori dolog vót. De azért levágták a faluba, csak olyan formába,  hogy azt nagyon ki kellett sütni.

De mikor sütötték a fazékba, vagy a  lábasba,  az úgy pattogott, hogy a hús még ki  jes ugrott a lábosból. Andrásfalva -         Pántlikageleszta? S utána a  negyedik napon cerna féreg inni s berugni. Ettől elmenyen.

Sütik használata

Gelesztamagot a patikából vettek. Olyan vót mind a köménmag. Káposzta lébe tették azt felmelegítették, s azt itták. Gyermekeknek a   gelesztamagot megtörték,  s  cukorral esszekeverték,   s  avval  felnyalatták.

S  ez  elhajtotta  a gelesztát.

Frissítve: Lektor: dr. Kádár János belgyógyász Forrás: babaszoba. Milyen tüneteknél kell gyanakodnunk és hogyan kezelhetjük ezt a betegséget?

Istensegíts -         Féreg, giliszta. A giliszta üzés. Van külön geleszta is, és van pántika geleszta is? Ezt  a  pántikagelesztát úgy csinálták, S  arra a szagra kijött a pántikageleszta. Vót ami kijött, ha  nem mind, de jött ki belőlle. Az édestejnek a szagjára. Odatették a lábos feli, vaj  amibe megforralták a tejet, és úgy az jött ki belőle. Kicsúszott a száján. S ezzel gyógyították. S hát… - aszongya -  mit  csináljon? Jaj, jaj, jaj! Én  nem tudom! Megfogta ő, Egy  fél méterné vót - aszongya,  mit  kiszakasztott ő.

cerna féreg

Mi a bélférgesség?

Az a pántikageleszta lapos, s csíkos. Hát minden emberbe van pántikageleszta. Mindig éhes es, az feléli.

feregjarat letrehozasa

Az feléli, amit eszik, Vót másik geleszta is. Az  ellen  vettünk  elyen  gelesztamagot. Azt szokták a patikába  venni. Ezt a gelesztamagot  káposztalébe tették Osztán  vagy  a  száján,  vagy  pedig akárhogy, Cerna féreg osztán  így  jött ki belőle. S én szőttem a pokrócot, vaj 50 métert az apácáknak a kórházba. S mondom neki, hogy nem tudnának adni nekem valami gyógyszert.

Mondom…, a gyerekek teli vannak gilisztával. S hát el es futott egy cerna féreg, s hozott, de csak két-két szemet hozott. S kétszer odaadtam nekik,  s huszonötöt emésztett egyszerre, huszonötöt, s a másik is vaj huszonötöt.

Ezt mivel próbálták elüzni? Vót geleszta egy gyermeknek s örökké fájt a gyomra.

cerna féreg

S kapta a gyerek… -         Nyolc éves vót, s kaparta örökké a hasát. S azt mongya egy öregasszon: -         Te, mért kaparja ez a gyerek örökké a hasát?

Bélférgesség tünetei és kezelése a gyerekeknél

S aszongya: -         …hát nem tudom mi van a hasával. Aszongya: -         Keserűsót  kell  venni, s belétenni vízbe,  s meg kell itatni. A gyereknek semmi baja nem lett. Ezt biztos tudom. Még a sósvíz is használt a gelesztáknak.

cerna féreg

Hanem  gondoltam én mindig, hogy a gyenge koszttól kapja a gyerek a gelesztát. Vagy  lehet, hogy az anyának a teje igen zsíros. A  szomszédomban  vót … Kozsán Anna 40 éves vót. Hát mindig  jött  oda, s anyámnak mondja: -         Ángyi, - aszongya - meg kell  bolonduljak.

Hát   mit   csináljak? Egy hétig kerekféreg ostorféreg egyél  semmit. Végy  sós heringet, …tiszta sós heringet, s magára  edd  cerna féreg s  káposzta… - sós káposztalevet… -         …hát aszongya: Meg kell haljak attól…, - aszongya - sose bírtam. Mikor cerna féreg elvégezte, azt egy  hétig  ezt  ette, semmi egyebet, semmit, még vizet se ivutt.

Csak tiszta  káposztalevet… Egyszer  másnap reggel kijő s leül egy bilire - s  kiemésztette s kimosta, s odahozta  nálunk, mert… - a izé  - ángya vót. S tudja hány méter vót?

szabopince.hu - A kutya leggyakoribb bélférgei

Hét  méter…! Lemérték az öregasszonyok métervel. Az egész elment, többet sohase vót neki baja. Jött ki a száján es… Vót olyan, hogy jött ki a száján es…Az édestejnek … cerna féreg úgy,  ahogy megpárolták…, jött ki a száján es… De az  csúnya  vót. Aszondták örökké…, olyan lapos vót. S egyszer a nagyanyám felvett a hátára, s úgy felfelé vótam, s megnyomtam a hasamot, s a nyakát megtőtöttem gilisztával… Egy árva gyerek a világon mindenen keresztül mennyen.

10 GYILKOS PARAZITA, amikhez képest a horrorfilmek gyerekmesék

Úgy szedték ki az orromon, szájomon mindenütt. Osztán  csak  akkor  tudott  a  gilisztától a hasam megtérni, - …a giliszták akkor hattak békit a hasamnak, mikor édeset, valami tejeskávét ittam.

ureaplasma parvum férfiakban szarvasmarha szalagosférgek tünetei az emberek kezelésében

Kilenc éves vótam…, - vagy hiszik vagy nem, …szégyen nem szégyen,  de  elmesélem. Úgy ettek a giliszták,  hogy - annyi vót bennem,  olyan vót mind a korpa… - elyen fijacskák ne Osztán az anyám panaszkodott,  s  aszonták: -         Méhmézbe a gilisztamagot keverje bele, tegye fel a kályha tetejire…, három nap s három éjjen ott legyen, s utánna  éhgyomorra etesse meg velem.

férgek tünetei és kezelése emberben

Igy pusztították ki belőlem a gilisztát. Édesanyám meghalt másfél éves koromba, de, hogy megszült a   világra, csak szógáló növelt. Józseffalva -         Geleszta. Cukrot ne egyék, és kenyeret se.

bejegyzések