Argulus paraziták

A Wikimédia Commons tartalmaz Haltetvek témájú kategóriát.

segít az enterobiosisban és a petesejtben

Nem tévesztendő össze a következővel: Vízitetvek. A haltetvek Branchiura a rákok egy élősködő csoportja. Taxonómiai rangjuk alosztálykorábbi művekben rend.

argulus paraziták

Túlnyomó többségük halak ektoparazitájade olykor kétéltűeken is feltűnnek. Testük ovális, lapított, a háti oldalt széles hátpajzs borítja.

argulus paraziták az antitestek szerepe a helmintiasisban

Feltűnő, nagy összetett szemeik vannak, szájszerveik a csápokkal összenőve sajátos "ormányt" alkotnak, amelyen horgak, tüskék és szívókorongok argulus paraziták. Rendszerint a halak testén rögzülten élnek, nyálkával és lehámló pikkelyekkel táplálkoznak, vagy a bőrt felhasítva a testnedveket szívogatják.

argulus paraziták enterobiosis inkubációs periódus, ha

A párzás és peterakás időszakára elhagyják a gazdaállatot, ilyenkor hetekig is szabadon élhetnek. A haltetvek alosztályában egyetlen rend Arguloidaés ezen belül egyetlen család Argulidae ismert, habár újabban egy másik család Dipteropeltidae elkülönítését is javasolták.

mely idő elteltével kezd működni a féregtabletta féreg orvoslása

Három nembe Argulus, Chonopeltis és Dolops tartozó, nál kevesebb fajuk ismert. Gyakori Kárpát-medencei fajuk a pontytetű Argulus foliaceusargulus paraziták halastavi kártevőként is ismert.

argulus paraziták

Irodalom[ szerkesztés ] Kotlán SKobulej T Mezőgazdasági Könyvkiadó.

bejegyzések